הסוד להצלחת חופשת הסקי המשפחתית
מאת: אייל בן דרור , מדריך סקי
לדרך חיים ותרבות פנאי של משפחות רבות
השילוב של חופש, נופים מרהיבים, ספורט אתגרי,וזמן איכות שיש לנו עם יקירנו הם שהופכים את חופשת הסקי לחוויה משפחתית בלתי נשכחת, ולא בכדי רובנו חוזרים שנה אחר שנה, חופשה אחר חופשה, בחיפוש אחרי האהבה הזו להרים המושלגים, המלונות המפנקים וההוואי שמייחד כל כך את אתרי הסקי
כשהתיישבתי לכתוב את הכתבה ניסיתי לשחזר חופשות בהן הדרכתי, פנים של לקוחות ומודרכים ולהבין מה גורם למשפחה להפיק את המירב מהחופשה? הרי משפחה, על אף היותה הומוגנית, מורכבת מכמה צלעות ולרוב כל צלע ייחודית ושונה מהשנייה. אז איך בכל זאת אפשר לתת טיפים כך שכל המשפחה תפיק את המירב מהחופשה?
הנחת היסוד שלי היא, כשטוב לילדים, טוב להורים. ילדים מרוצים בחופשת סקי זה אושר גדול. הם קמים בבוקר עם חשק לקראת יום הסקי, הם נפרדים ממכם לשלום והולכים עם קבוצת הסקי שלהם כאילו שהם בכלל לא זקוקים לכם, חוזרים מרוצים ועייפים מיום הסקי, מבלים בארוחת הערב והופ, פיהוק, אמבטיה, ולפני שהספקתם להגיד להם לילה טוב, הם כבר חולמים על השלג. ולכם, לכם יש זמן ונחת להתקדם בסקי, להנות בחברת הקבוצה מבלי לשבור את הראש על איך הילד שלכם שורד, וכמובן אפילו זמן לאפרה-סקי בזמן שהם מבלים עם החברים במלון. נשמע כמו חלום? בואו ננסה לעזור לו להתרחש, שכן אף אל פי שלא תמיד הכל תלוי בנו, יש דברים שאם נדאג שיתבצעו - נגדיל את הסיכוי שלנו לחופשה חלומית!
בשורות הבאות תוכלו למצוא מקבץ עצות נרחב שאולי יוכלו לעזור לכם להפוך את החופשה הקרובה ואלו שאחריה לחופשות אפילו יותר מוצלחות. מעצות על הצטיידות נכונה ועד תיאום ציפיות מהשבוע, אני מקווה שתוכלו לקחת אתכם עצה אחת או שתיים שתסב לכם אושר בחופשה הקרבה.
הצטיידות בציוד בהתאם לעונה- מזג האוויר משפיע בצורה קיצונית יותר על ילדים מאשר מבוגרים. שטח הפנים שלהם קטן יותר ולכן הקור חודר מתחת לבגדים בקלות, וכשחם, ילדים מתייבשים בקלות רבה יותר. לפני הנסיעה לחופשה חשוב לשקול באיזו עונה אנחנו נוסעים ולפעול בהתאם. בעונת החורף המוקדם (דצמבר-פברואר) הטמפרטורות הן הקרות ביותר בעונת הסקי. אז מה עושים?
כפפות- ארוכות, שמתלבשות מעל לחליפה. כפפות שמאגדות את אצבעות כף היד ובעלות אגודל נפרד הן יותר מומלצות מכל סוגי הכפפות האחרות בהתמודדות מול הקור. מכיוון שקצוות הגוף הם הראשונים לסבול, רבות הפעמים שילדים עם כפפות לא מתאימות לעונה מתלוננים על קור עז ומאבדים את הכיף שבגלישה, הם עסוקים בלשרוד את שעות הסקי האחרונות של היום במקום להנות. כפפות תחתונות מבד יעילות גם הן במקרים בהם הילד צריך לפתוח רוכסן מבלי לחשוף את עורו לרוח ולקור, אולם אינן פתרון לכפפות לא טובות. ילדים צריכים כפפות שעשויות מחומר דוחה מים משום שהם מרבים ליפול, אוהבים לאכול שלג ולזרוק כדורי שלג אחד על השני. פעמים רבות יצא לי לראות ילדים מתלוננים על קור באצבעות אחרי משחק בשלג, ומנגד אלו שהיו עם כפפות טובות לא הרגישו בהבדל. לסיכום, חשוב לקנות כפפות ארוכות, מאוגדות אצבעות, בעלות רצועה לקשירה למפרק היד, מחומר איכותי, ולהתאים כפפות תחתונות מבד. בחודשי האביב כדאי להביא גם כפפות דקות יותר, כיוון שהכפפות החמות גורמות להזעה וגירויים בעור הידיים.
מחממי צוואר- הם כל ההבדל שבעולם כאשר מבצעים שוס או גולשים במהירות בעמק בו הרוח נכנסת ומכה בנו בפנים. את מחמם הצוואר הילדים יכולים לשים בצורה שחוסמת את כל שטח הפנים מן הרוח.
משקפי רוח (גוגלס)- בטיחותי יותר ממשקפי שמש לנפילות, מונע מרוח לחדור, וביחד עם מחמם צוואר וקסדה, מספקים בידוד מצויין של הפנים מן הרוח והקור. בנוסף, ילדים נוטים לאבד גוגלס פחות ממשקפי שמש, שכן לרב הם מחוברים לקסדה. לסיכום, ברירת המחדל היא גוגלס, אם לילד יש גם משקפי שמש הוא יכול לעיתים להשתמש בהם, אך רצוי לא להפך!
נעלי סקי- הטכניות ורמת המקצועיות של נעלי הסקי של ילדכם הרבה פחות חשובה מהשאלה כמה הן נוחות לו (כל עוד איננו מתאמן לאולימפיאדה...). גם אם ילדכם בקבוצה גבוהה חשוב שיהיה לו נוח ולא אם אלו הנעליים היפות או היקרות יותר בחנות. הנוחות איננה נמדדת על פי הערכת הילד בחנות לגמרי, משום שילדים נהנים לבחור מידה-שתיים מעל, כי מה לעשות, נעלי הסקי לא נוחות כמו סנדלי טבע נאות. לכן יש להקפיד לבחור את מידת נעלי הסקי של הילדים ביחס ישיר לנעליים הרגילות. בנוסף, חשוב לשאול את הילד איך הוא הרגיש עם הנעליים בתום יום הגלישה הראשון, ובכלל אם היה לו נוח עם הציוד.
ציוד אביב- לאלו מאתנו שנוסעים בחודשי מרץ- אפריל, מלבד חוסר הוודאות לגביי כמות השלג, ישנה חוסר וודאות לגביי הטמפרטורת. ייתכנו ימים עם פלוס 10 ויותר וייתכנו כאלו של 10-. המסקנה המתבקשת היא לא לנחש או להסתמך על התחזית שראיתם באינטרנט ערב הנסיעה, אלא לקחת אתכם את ציוד הסקי הסטנדרטי והחם לילדים ולהוסיף מעיל או זקט רוח אטום בעל פנימית פליז דקה למקרה ותתמזלו בימים שטופי שמש. טישרטים להדפת זיעה בנוסף לגולפים החמים גם כן יעשו את העבודה. ילדים, ובייחוד ילדים מתחילים שצריכים להתלבש כאילו מינוס 10 בחוץ בזמן שאפשר לשחות באגם הסמוך, נוטים לסבול מחום ולאבד ריכוז בהדרכה.
סיכום הצטיידות- מה שנכתב כאן בהכוונה לילדים, ברבים מהמקרים נכון גם למבוגרים. הצטיידות נכונה היא השקעה כספית מינורית ביחס לשיפור המצב רוח שלכם והילדים במשך שבוע הגלישה, ומלבד מצב רוח, וחשוב מכך, אל תשכחו שהילדים שלכם נמצאים בסביבה גיאוגרפית ואקלימית שונה מאד ממזג האוויר הישראלי, והנוח, והשינוי הזה עלול להיות גם מסוכן במקרה הקיצוני, ופשוט לא נעים ברוב המקרים. לכן, בתור מדריך שגולש עם הילדים שלכם ולעיתים רבות מפשיט את עצמו במהלך השבוע מהציוד שלו...אנא שקלו בתבונה את נושא ההצטיידות לחופשה.
מעבר לסקי- ציוד הוא כמו השריון של הילד בצאתו אל ההר, אך לא על הציוד בלבד יקום או ייפול מצב רוחו של הילד שלכם בחופשת הסקי. לפניכם כמה נקודות למחשבה שאספתי איתי על המעבר לגלישה, רעיונות קטנים שיכולים לשפר את רמת הגלישה של הילד וחשוב מכך, להסב לו אושר.
שבוע סקי הוא לא המקום בו הילד שלכם הופך מחובב ספורט, למכונת אתלטיות ויכולות אולימפיות. ההנאה בספורט האתגרי הזה טמונה ברגעי הצלחה קטנים אך משמעותיים שמספקים לילד תחושה כוללת של הצלחה וביטחון עצמי. "איך בתחילת השבוע לא ידעתי לעמוד על מגלש ובסופו אני גולש מסלולים כחולים?!", "איך פחדתי ממסלולים אדומים ובמהלך השבוע עשיתי שחור מבלי לדעת אפילו!" - משפטים כאלו מדריכי הסקי שומעים מילדים (וגם מבוגרים) שבוע אחר שבוע, וזו גם חלק מהסיבה לכיף הגדול בהדרכת סקי. יכולת גלישה היא דבר יחסי, ואצל כל הילדים, ואני מתכוון 100% מהילדים אותם הדרכתי, ניתן לראות שיפור משבוע גלישה אחד למשנהו (בכך הם נבדלים מאיתנו המבוגרים)... כל ילד מתקדם בקצב אחר בגלישה, ויש לכך סיבות רבות, מגופניות למנטליות, אך המילה החשובה ביותר במשפט היא, שכולם מתקדמים תחת ההדרכה, וזו עובדה! לכן, ההצלחה כבר טמונה בתוך השבוע עצמו.
אז בוא ניתן לטבע לעשות את שלו, לילדים להשתפר, ולנו להנות ואולי גם קצת להשתפר, והכי חשוב - להמשיך ולעודד את אותן הצלחות קטנות כמה שיותר, גם אם מנקודת המבט שלנו קשה לפעמים לראות אותן.